Kenteken quad

Kenteken quad: zomaar de openbare weg op?

Als u uw quad zowel op privéterrein als op de openbare weg wilt gebruiken, is een quad met kenteken de beste keuze. Hiermee kunt u legaal de weg op, naar het crossterrein rijden of gemakkelijk tussen uw percelen heen en weer gaan. Wilt u een quad aanschaffen? Bekijk dan ons aanbod.

Kenteken voor quad

In Nederland zijn er vier soorten quads met betrekking tot quad kentekens. Ten eerste is er de quad die als bromfiets wordt geregistreerd. Ten tweede hebben we de quad die als driewielig motorvoertuig wordt beschouwd. Daarnaast is er de landbouwquad, die specifiek is ontworpen voor gebruik in de landbouwsector. Ten slotte is er de quad die niet is goedgekeurd voor gebruik op de openbare weg en dus alleen op privéterrein mag worden gebruikt. 

Afhankelijk van het type quad dat u kiest, gelden er verschillende regels en eisen voor het gebruik op de openbare weg. Het is belangrijk om te weten welk type quad u heeft en wat de bijbehorende regelgeving is om legaal en veilig te kunnen rijden.

Wanneer mag ik op een quad rijden?

Er zijn verschillende regels voor quads met een kenteken, afhankelijk van het type quad. Sommige quads zijn goedgekeurd als bromfiets, andere als personenauto, driewielig motorvoertuig of landbouwvoertuig. Hieronder zetten we de verschillende mogelijkheden voor quads met een kenteken voor u op een rij:

Quad toegestaan als bromfiets (L1E)

Deze quads zijn begrensd op 50 cc en kunnen maximaal 50 kilometer per uur rijden. Om op zo’n quad te rijden, moet je minimaal 16 jaar zijn en een bromfietsrijbewijs hebben. Het dragen van een helm is verplicht. Daarnaast moet je quad WA-verzekerd zijn.

Quad toegestaan als driewielig motorvoertuig (L5E) 

Deze quad heeft geen limiet voor vermogen of snelheid. Je mag ermee rijden vanaf 18 jaar, mits je een motorrijbewijs (A) hebt of je rijbewijs (B) vóór 2013 hebt gehaald. Zorg dat je een WA-verzekering hebt voordat je de weg op gaat. Heeft de quad een open carrosserie? Dan is het dragen van een helm of gordel verplicht. 

Quad toegestaan als personenauto (L7E)

Dit is het populairste type quad met een kenteken. Het zijn vaak grotere, zwaardere quads met veel vermogen en een hoge maximale snelheid.  Denk aan modellen als de Can-Am Traxter en CF moto series.

Om ermee de openbare weg op te gaan, heb je een rijbewijs (B) nodig. Zorg ook dat je quad WA-verzekerd is. Het dragen van veiligheidsgordels is verplicht tijdens het rijden. Hoewel een helm niet verplicht is, wordt het wel sterk aanbevolen.

Quad toegestaan als landbouwvoertuig  (T3A/T3B)

Sinds 2021 heeft Nederland het T-kenteken voor landbouwvoertuigen. Voor quads met een T-kenteken gelden dezelfde regels als voor andere landbouwvoertuigen. Om ermee de weg op te gaan, heb je een rijbewijs T nodig. Heb je je rijbewijs B vóór 1 juli 2015 gehaald? Dan krijg je bij de eerstvolgende vernieuwing automatisch categorie T bijgeschreven op je rijbewijs.

Quad met kenteken kopen bij ATV Specialist

Bij ATV Specialist vindt u een ruime selectie van nieuwe en gebruikte quads met kenteken in onze showroom. Of u nu op zoek bent naar een Can-Am quad, CF Moto CForce of UForce, landbouw quad of kinderquad, wij hebben het allemaal.

Daarnaast staan wij klaar om u te helpen met al uw vragen over quads met kentekens, of het nu gaat om registratie, keuringen of wettelijke vereisten. Bezoek ATV Specialist om ons uitgebreide aanbod te bekijken en ontdek de vele mogelijkheden. Ons team beantwoordt al uw vragen en biedt professioneel advies, zodat u met vertrouwen de weg op kunt met een quad met kenteken.

Veelgestelde vragen over kenteken voor quads

  • Is een kenteken verplicht voor het rijden op de openbare weg?

Ja, een kenteken is verplicht als u met uw quad de openbare weg op wilt. Zonder kenteken riskeert u een hoge boete en bent u niet verzekerd in geval van een ongeval.

  • Heb ik een kenteken nodig voor een landbouwquad?

Ja, sinds 2021 is een speciaal T-kenteken voor landbouwvoertuigen vereist. Bij ATV Specialist kunnen we uw landbouwquad van dit kenteken voorzien.

  • Moet mijn quad jaarlijks APK gekeurd worden als hij een kenteken heeft?

Ja, als uw quad een T-kenteken heeft en een geregistreerde snelheid van meer dan 40 km/u of een L7e-kenteken en een eigen gewicht boven 400 kg, is een jaarlijkse APK-keuring verplicht. 

  • Kan elke quad voorzien worden van een kenteken?

Nee, niet elke quad kan een kenteken krijgen. Uw quad moet voldoen aan de wettelijke eisen voor toelating en permanente eisen voor voertuigen. Bij quads die niet voor de weg zijn ontworpen, kan het moeilijk en kostbaar zijn om aan deze eisen te voldoen. Wij kunnen u informeren welke quads geschikt zijn voor de weg.

  • Mag je met een quad die een kenteken heeft de autoweg of snelweg op?

Ja, dat mag, mits uw quad goedgekeurd is als driewielig motorrijtuig of personenauto. Voor de autoweg moet uw quad een snelheid van meer dan 50 km/u kunnen halen, en voor de snelweg is een minimale topsnelheid van 60 km/u vereist.

  • Wat moet ik doen om een kenteken voor mijn quad te krijgen?

Uw quad moet worden aangepast om aan de wettelijke voertuigeisen te voldoen. Vervolgens moet de quad worden gekeurd door de RDW. Na goedkeuring kan de quad worden geregistreerd en een kenteken krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Klik om te Appen!